Radeau franske bulldogs

Gode råd

Den første tid med hvalpen 

De første dage 

Tryghed, tryghed ,tryghed er nøgleordet. Den er gået fra én flok ,til en ny, som den skal lære at kende. Har man taget ferie, er det vigtigt, at man gradvist vænner hvalpen til at være alene, så det ikke pludselig bliver en kæmpe omvæltning for den, når hverdagen starter igen, og alle forlader huset. De første nætter vil den helt sikkert gerne have selskab. Har man ikke hund i sengen, så sørg for enten at den kan sove ved siden af sengen, så man lige kan række en hånd ned ,for tryghed, hvis den bliver ked af det. Eller sov ved den,  hvor det nu er planen den skal sove fremover, i den første tid, til den er faldet til. Nogle hvalpe har det bedst med at være i et mindre lokale, som i en gang eller lignende,  hvor den har sin kurv eller hule, den kan føle sig tryg i. Start i små portioner,  dvs lad hvalpen blive inde alene, mens i lige går til købmanden,  altså i kortere tid i starten, og herefter øg længden af tidsrummet den skal være alene. Lad være med at gøre et stort nummer ud af at i forlader den, det vil bare gøre den utryg, spred evt nogle godbidder på gulvet, den skal finde, mens i går. 

Køresyge begynder som regel hvis den bliver bange. Og hvis først den er startet med at kaste op, så vil det være en ond cirkel, da den så forbinder bilen med kvalmen, lidt som hvis der er noget bestemt man har drukket sig fuld i én gang for meget, og derfor forbinder det med tømmermænd, så det drikker man ikke mere 😀.  Derfor er det vigtigt at få det vendt til, at når man kører bil, så skal der ske noget sjovt, feks hundetræning, tur i skoven, eller hvad den nu er vild med. Langt de fleste vokser fra det, hvis cirklen bliver vendt. 

Vedr renlighedstræning. 

Som udgangspunkt, skal hvalpen ud,når den har sovet, spist og leget. Og ellers hvia den begynder at gå søgende rundt. Jo mere intensiv træning, des hurtigere vil den som regel blive renlig. 

Når man får sin lille hvalp hjem, har den i høj grad brug for tryghed. Den er lige blevet flyttet fra sine vante omgivelser, sine søskende og mor samt dufte den kender. Derfor vil den som udgangspunkt helst besørge det samme sted, og de fleste hvalpe vil helst besørge på græs. Så find et sted i haven, hvor man tager den hen hver gang den skal luftes. Har man ikke en have, så en græsplæne i nærheden, men altid samme sted. 

Hvalpe på 8 uger eller lignende, har ikke behov for egentlig motion dvs gåtur. De har behov for socialisering.  Så skal kan noget, så bær den, det første stykke tid, tag den med på gågaden, hvor den kan hilse på forskellige mennesker, ja bare det at sidde på en bænk og opleve hverdagens larm i byen, er fint. Motion i den alder får den gennem leg. Så forvent ikke at din hvalpe vil med dig på gåtur, det kommer først senere. 

Træning og socialisering 

Det er altid en god idé at gå til hvalpe træning med hvalpen. Dels så den lærer forskellige kommandoer på dens præmisser (forvent ikke en masse af en bulldog, de er som regel ikke de største lydigheds stjener🙂) Dels har de brug for socialisering med de andre hvalpe og gerne af forskellige racer(man bør naturligvis være opmærksom på størrelsesforskel). Og ikke mindst, har de brug for socialisering med fremmede mennesker. 

Man kommer langt med godbidder i træningen af en bulldog og husk på, at den gør ikke noget der ikke kan betale sig. Bulldogger er glimrende til at oplære deres mennesker i at være slaver for dem 🙂 De er gode til at spille dumme, men tag ikke fejl. 

Slæb gerne hvalpe med alverdens steder hen, hvor den kan opleve noget positivt, om det så bare er 5 min på McDonalds parkeringsplads, når man alligevel er ude at køre,  eller om det er en tur på gågaden, det er ligemeget. Især indtil 12 ugers alderen har man den vigtige prægnings fase, hvor lagringen af oplevelser, der skal gøre hunden til et selvsikkert, positivt infivid, finder sted .

Jo ældre hvalpen bliver des længere ture kan man gå. Tvungen motion(Hvor du bestemmer tempo), som feks en løbetur, bør ikke finde sted før hunden er mindst 1 år. Og tag altid højde for om der er for varmt, til en længere gåtur, så anbefales det at vente til om aftenen eller morgen, hvor der er køligere, da nogle bulldogger kan have svært ved at komme af med varmen. 

Almene hvalpeproblematikker 

Hvalpe tygger i ting , det er deres måde at undersøge ting på ,altså med tænderne. Det gør ondt at blive bidt, ligesom det er ærgerligt at få ødelagt diverse ting. Men der kan også være noget risiko i det,  feks tygning af ledninger. Kræver man umiddelbar opmærksomhed fra hvalpen  kan man klappe i hænderne, så stopper de som regel, det de havde gang i. Så har man mulighed for at erstatte ledningen eller hvad end det måtte være ,med noget den må tygge i. Har den noget, den ikke må have, så sørg altid for at bytte med noget mere interessant, så hvalpen ikke føler at man tager noget fra den. Så kan man risikere at den udvikler resurseforsvar, hvor den feks knurrer eller bider i mad situationer, eller med ben. Som udgangspunkt skal man ikke tage et ben eller mad fra sin hund, så beder man lidt selv om problemer.  For hvis du lige har sat dig til rette med en lækker bøf, og en eller anden kom og tog den, hvordan ville du reagere? Så bliver det absolut nødvendigt, så byt med noget andet, så den frivilligt giver afkald, i stedet for at føle at det bliver taget fra den, for ellers vilden næste gang tænke, jeg må forsvare benet, for sidst tog de det,og jeg fik det ikke retur. Herfra starter balladen. Som sagt er det kun hvis det er yderst nødvendigt, at tage det fra den, men undgådet, hvis det så vidt muligt. Resurseforsvar er ikke unaturligt for en lille hvalp, den har lige skullet "slås" med sine søskende om legetøj og mad osv, så det ligger lige under overfladen. Så man skal ikke blive forbavset, hvis man har en 9 ugers hvalp der hvæser og sprutter hvis man kommer tæt på, når den spiser, men det retter sig, når tilliden er opbygget. Og det er nemlig tillid man træner, når man bytter med hvalpen. Tillid skal man som altid gøre sig fortjent til, og det kommer ikke på en dag, eller én uge for den sags skyld. En tillidsøvelse kan også være at man holder ved kødbenet, mens den gnaver,  dvs i deler. 

Sikkerhed og sundhed

En hvalp bør ikke gå på trapper før den er 1 år af hensyn til hofterne blandt andet. Ligeledes bør den ikke færdes på meget glat gulv, da det også kan give problemer i led. Børn bør ikke lege vildt med en hvalp, da de trods det tætte look, stadig er forholdsvis skrøbelige  dvs de let kommer til skade.  Og diverse operationer på en hvalp der vokser, er ikke sagen, ej heller optimalt. Ligeledes bør hvalpen heller ikke lege med andre hvalpe ,hvor der er stor størrelses forskel. Egoet på den franske  kan sagtens klare det, da de selv tror, at de er på størrelse med en Grand danois, men kroppen kan måske ikke. Så undgå at ødelægge den.

Når hunden så er voksen, skal man igen ikke tage fejl af størrelsen, i forhold til egoet. Problemet med den franske er, at bliver der noget, så ryger den lige på i slagsmål, også selvom modstanderen er feks en skt. Bernhards, igen mener den, at den har samme størrelse, hvilket kan blive fatalt. 

Fodring

Hvalpen bør fodres med kornfrit foder, eftersom en hund er kødæder, så korn er fyldstof. Foderet bør være et premium foder, dvs at den første ingrediens på indholdsfortegnelsen skal være kød, da det betyder, at % andelen af kød er størst. Min erfaring siger mig at protein indholdet ikke bør overstige 25% og fedt niveauet bør ligge på omkring 15 %. For højt protein niveau kan give diverse problemer, såsom dårlig mave, protein allergi, tab af hår omkring øjne osv

Personligt har jeg i mange år brugt taste of The wild, og været meget godt tilfreds med det.  Varianten er mindre vigtig,så længe man kigger på protein og fedt indholdet. Der er selvfølgelig mange andre slags gode premium foder , feks acana, orijen og wolfsblut, men igen kig på indholdet. Anbefalet er det som før nævnt, at foderet indeholder ca 25 % protein og 15 % fedt.

Mht godbidder, så bør de være en mindre bestanddel af hundens daglige indtagelse, derfor har jeg ikke selv voldsomme krav til dem. Men de kan også fåes kornfrie. Men størrelsen og blødhed er vigtug i starten, da en bulldog hvalp nok har sylespidse tænder, men de har ikke en ret stor mund, så der er grænser for, hvad de kan tygge. Så små bløde godbidder i starten. 

Forsikring 

Man skal altid have den lovpligtige hundeansvars forsikring. Vil man gå til træning eller udstilling, skal man have udvidet ansvars forsikring.

Endelig er der sygeforsikring, som skal hjælpe med dyrlægeregningen, hvis hunden bliver syg.Det er en god idé st undersøge nøje hvad hvert selskab dækker, når man vælger forsikringsselskab. Vær opmærksom på, at nogle selskaber dækker ikke ved racerelaterede sygdomme, som feks patella luxation,  operation af cherry eye, allergi og lignende. Har man en tæve, skal man være opmærksom på at de som regel ikke dækker kejsersnit  hvis man vælger at avle, med mindre hunden før har født naturligt.

Købelov og reklamation 

ved køb af hund gælder købeloven. Dvs man har 24 mdrs reklamstionsret,  fra købsdato. Ikke alle fejl er nødvendigvis mangler, dvs hvis hunden er købt som familiehund, men har en fejl, den sagtens kan leve med som familiehund, så er det ikke en mangel. Husk altid at kontakte opdrætter, hvis din hund skal opereres , og det skal gøres INDEN operation, hvis man har en forventning om erstatning for manglen. Dette kan bortfalde, hvis man har handlet uden samtykke. Så det er meget vigtigt. Husk at kontakte opdrætter så snart manglen er opstået, og senest 2 mdr efter det er konstateret, ellers bortfalder reklamationsretten. Sørg altid for dokumentation fra dyrlægen på manglen. Ved operation kan opdrætter vælge at tilbyde operationen udført ved opdrætters dyrlæge, for opdrætters regning. Opdrætter kan til enhver tid kræve hunden undersøgt ved opdrætters dyrlæge(selvsagt på opdrætters regning), dog vil en attest fra egen dyrlæge som regel være nok. Der skal altid foreligge en diagnose fra en dyrlæge, dvs at man TROR den fejler det eller det er ikke nok til at give ret til erstatning. Dette er rettigheder købeloven giver,  som er ret vigtige. 

Spørgsmål 

Husk at man er altid velkommen til at spørge, hvis der er noget man er i tvivl om, det er det jeg er her for. Man kan spørge på nettet,  hvor man så vil få lige så mange meninger ,som der er folk, hvilket er endnu mere forvirrende, for hvad er så rigtigt? 

Held og lykke med det nye familiemedlem,  hvalpen skal helt sikkert nok berige jer med masser af løjer og kunster. Og en masse dejlige timer sammen. Og husk, i ejer ikke en bulldog, den ejer jer 🙂